Vand og Affald

Her må du ta’ med hjem fra genbrugsstationen

Mange efterspørger, at de ikke kun kan aflevere ting på genbrugsstationen, men også tage kan andres gode, brugte ting med sig hjem. Nu åbner Vand og Affald for et forsøgsprojekt, der skal øge mængden af direkte genbrug.

Det kribler i fingrene hos mange, når de ser de gode ting, der hver dag bliver smidt ud på genbrugsstationerne. Derfor åbner Vand og Affalds genbrugsstation i Svendborg for, at du kvit og frit kan tage gode ting med hjem i stedet for, at de bliver smidt ud.

”I en tid, hvor der er fokus på cirkulær økonomi, vil vi gerne beholde tingene lidt længere i kredsløbet og bruge dem en ekstra gang eller to, inden vi sender dem videre til nedbrydning og genanvendelse”, siger formand for Vand og Affald, Søren Kongegaard.

Skal øge mængden af direkte genbrug
Du må dog stadig ikke klunse fra containerne, men skal tage fra den container og telt, der er opsat til formålet med overskriften ”Her må du ta’”.

Når du vil aflevere ting til genbrug, skal du fortsat sætte dem i genbrugsrummet, som tømmes af en række frivillige foreninger. Når de frivillige foreninger vurderer, at de ikke kan sælge tingene i deres egne butikker, bliver de i dag smidt ud – men fremover bliver det altså muligt for andre besøgende på genbrugsstationen at tage dem med hjem uden beregning.

”På den måde håber vi at øge mængden af direkte genbrug. Vi kan se, at en del af de ting, der bliver afleveret til de frivillige foreninger, ikke er i en stand, hvor det kan sælges i deres butikker og loppemarkeder – men derfor kan der alligevel godt være nogen, der kan bruge tingene, især hvis de er gratis”, siger produktionschef hos Vand og Affald, Morten Schytte.

Aftalen med frivillige foreninger fortsætter
Det er fire frivillige foreninger – Peder Most Garden, Genbrugskontakten, Svendborg Genbrugscenter og Kirkens Korshær – der skiftes til at tømme genbrugsrummet og sætte effekterne til salg i deres butikker, hvorfra overskuddet går til deres projekter.

”Vi er meget opmærksomme på ikke at ødelægge den gode aftale med foreningerne, så derfor bliver det kun de ting, som foreningerne ikke selv kan bruge, man må tage gratis”, siger Morten Schytte.

Projektet starter op den 3. juni og løber foreløbigt et halvt år.

Hvor: Svendborg Genbrugsstation, Miljøvej 10, 5700 Svendborg
Hvornår: Opstart mandag den 3. juni. Der er åbent i genbrugsstationens åbningstider.

Sådan foregår det: Hvis du vil gi’ noget videre, skal du aflevere det i genbrugsrummet. Hvis du vil tage noget med hjem, skal du tage fra telt/container med overskriften ”her må du ta”. Du skal veje og registrere de ting, du tager med, men de koster ikke noget.