Vand og Affald

Drik bare vand fra hanen

Hos Vand og Affald er vi mindst lige så nysgerrige som vores kunder efter at vide, om der er rester af sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon i vores drikkevand.

Vi venter stadig på de endelige analyseresultater, men kan allerede nu sige, at der er spor af det, men kun i meget små mængder, under grænseværdien.

Analyseresultater på vej
Vi lavede straks aftale om test af vores vandboringer, da vi hørte om fund af rester af sprøjtemidlet i drikkevand andre steder i landet.

Men nogle gange skal de første blive de sidste, for uheldigvis har vores tyske laboratorium brugt en metode, som betyder, at vi ikke kan se resultaterne så nøjagtigt, som den danske lovgivning kræver.

Derfor er vi lige nu i gang med at få lavet nye prøver.

Dog kan vi se, at ingen af Svendborgs offentlige vandboringer har indhold af sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon i en mængde der overskrider grænseværdien.

Nogle af boringerne har spor af stofferne, men i ganske små mængder. Det er de spor, vi lige nu venter på at få mere nøjagtige resultater af.

Men heldigvis kan vi allerede nu sige: Drik bare vand fra hanen i Svendborg!

PS: Vand og Affald undersøger kun de offentlige boringer, de private vandværker har selv ansvar for at analysere vandet.

Fakta
Desphenyl-chloridazon stammer fra et sprøjtemiddel, der fra 1960’erne og frem til 1996 har været anvendt i produktionen af roer, rødbeder og løg. Hidtil har vandforsyningerne ikke screenet for stoffet, men for nylig er det fundet i boringer flere steder i landet.

Grænseværdien for indhold af desphenyl-chloridazon er på 0,1 mikrogram pr liter. Grænsen for, hvornår stoffet kan spores, er på 0,01 mikrogram pr liter.