Vand og Affald

Ny app advarer om forurenet badevand

En badetur i sommervarmen kan være kølende og friskende – men det kræver, at vandet er rent. Nu lancerer Svendborg Kommune sammen med Vand og Affald som det første sted på Fyn en app, der advarer, når der er risiko for forurening af badevandet efter en kraftig sommerregn. 

De danske somre er kendetegnet ved høj himmel, lysende sandstrande, og nå ja – af og til meget kraftige regnskyl. Efter sådan et regnskyl kan det være fristende at hoppe en tur i vandet, men det er ikke altid uden risiko: De store regnmængder presser kloakkerne, så der nogle gange løber urenset regn- og spildevand ud i havet.

Nu lancerer Svendborg Kommune sammen med Vand og Affald en app, der advarer badegæsterne ved de otte største strande i Svendborg om risiko for forurening efter et overløb fra kloakkerne.

Til glæde for både lokale og turister
”Vi arbejder hele tiden på at mindske risikoen for overløb, men med klimaforandringer og større regnmængder er det ikke altid, vi kan undgå overløb. Og da er app’en Badevand en god løsning til at undgå en dårlig oplevelse”, siger direktør Ole Steensberg Øgelund fra Vand og Affald.

Den nye app informerer om badevandskvaliteten på otte strande i Svendborg, og samtidig fortæller den om bl.a. vand- og lufttemperatur og vind og giver en beskrivelse af standen og dens faciliteter.

Strandene er udvalgt efter at de enten er blå flag-strande, eller der er øget risiko for overløb i forbindelse med skybrud.

”Der er mange, der efterlyst sådan et værktøj, så vi er rigtig glade for, at det er lykkedes, og jeg tror, at både lokale og turister bliver rigtig glade for det”, siger formand for Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune, Bruno Hansen.

FAKTA

App’en hedder Badevand og kan hentes til både iPhone og Android. Den er også tilknyttet hjemmesiden www.badevand.dk.

Fra den 19. juni viser den badevandskvaliteten otte strande i Svendborg, nemlig Christiansminde, Smørmosen, Slotshagen, Lundeborg, Ballen, Vindebyøre, Færgegården og Øreodden ved Strandhuse

Badevand er udviklet af DHI, som har lavet lignende løsninger til andre kommuner. Svendborg er den første fynske kommune, der er med i app’en Badevand.

Der er ligger komplicerede beregninger bag app’en Badevand, men groft sagt simulerer den, hvad der sker i kloakkerne under regnskyl, og hvordan eventuelle overløb spreder sig og påvirkes af eksempelvis blæst, vand, strøm og temperaturer.