Vand og Affald

Sørupværket

Kom med når vi fejrer Svendborgs nye, moderne vandværk - Sørupværket - med to offentlige arrangementer.

19. april kl. 17. Vandvandring: Vandets betydning for byens liv
Mødested: Torvet. Deltagelse er gratis

På vandvandringen fortæller Per O. Thomsen fra Svendborg Museum om vandets historie i Svendborg fra middelalderen og frem til etablering af den første offentlige vandforsyning.

Til daglig tænker vi ikke over det, men under fødderne på os flyder masser af vand i bække og kilder, og den vandforsyning har haft afgørende betydning for byens liv og udvikling fra 1100-tallet og frem til i dag.

Således leverede bl.a. Springsbækken, Søgårdsbækken og Pibekilden drikkevand og ”industrivand” til byens borgere gennem flere hundrede år. I middelalderen blev vandet endda brugt i forsvaret af købstaden.

Kilder og bække er i dag rørlagte og gemt af vejen, men på vandvandringen følger vi nogle dem og genfortæller deres historie.

21. april kl. 13-16 VAND i Svendborg - oplev tre helt specielle vandsteder i Svendborg
Deltagelse er gratis

VANDTÅRNET OVINEHØJ (v. Belvedere 22, Svendborg)
Nyd den storslåede udsigt over byen fra toppen af vandtårnet. Normalt er vandtårnet ikke åbent for besøgende.

HOVEDVÆRKET (Vandværksvej 2, Svendborg)
Besøg det gamle vandværk, som har været brugt indtil for nylig.
I samarbejde med Svendborg Museum har vi lavet en historisk udstilling om vand i Svendborg.
Kl. 13-16: Tidligere sektionsleder Ebbe Toghøj fortæller om vand gennem de sidste 150 år. Eksempelvis om hvorfor vandværksbestyreren i gamle dage var så vigtig, at han skulle have særlig tilladelse til at forlade byen.
Kl. 14: Arkæolog Per O. Thomsen fortæller arkæologiske anekdoter om vand.

På Hovedværket serverer vi pandekager til alle gæster

SØRUPVÆRKET (Rytterskoven 7, Svendborg)
Oplev et moderne vandværk. Sørupværket er bygget med den nyeste teknologi og netop sat i drift. Vores medarbejdere fortæller om værket, og vi byder på frisk vand og frugt.

 

 

Sørupværket vil på sigt erstatte 2 af de eksisterende vandværker. Det første vandværk, som blev taget ud af drift i foråret 2018, er Hovedværket, der ligger på Vandværksvej 2-4 mellem Johannes Jørgensens Vej og Aldersro. Det blev opført i 1901 og renoveret i 1986. I 1901 lå det i udkanten af Svendborg by. I dag er byen vokset udenom. Foto: Helle Judith Thomasen.

 

 

Det nye vandværk har bl.a. adskilte bygninger. Det betyder, at det bliver lettere at bygge til og flytte rundt efter behov og udvikling. Fleksibilitet er et væsentligt nøgleord i Sørupværket. Værket bliver derfor allerede nu gjort klar til fremtidige ændrede behov for justerede eller helt nye vandprocesanlæg. Figurerne er hentet fra projektbeskrivelsen Fremtidens Vand. 

 

 

 

 

 

 

Det nye vandværk, Sørupværket, er bygget efter de mest moderne byggeforskrifter, og danner en fleksibel ramme for nuværende og fremtidige vandprocesbehov.

Vandbeholderne er f.eks. opført i rustfrit stål ”over terræn”, og anlægget designes efter højeste fødevarestandard.

Sørupværket henter råvand fra boringer i Svendborg by samt fra Hvidkilde.

Sørupværket er opført af: Per Aarsleff A/S, Vand og Teknik A/S, Ginneruparkitekter A/S + Rambøll A/S med Vand og Affald som bygherre og Alectia A/S som bygherrerådgiver.

Opførelsen af Sørupværket er sket i en partnering, og er VA’s første partnering-projekt.

Det har kostet 45 millioner kroner at opføre Sørupværket.