Gå til indhold

Ændret vandforsyning på Tåsinge

Drikkevand

3. oktober 2023

Vandforsyningen på Tåsinge får ny struktur. Når den nye vandforsyningsplan for Svendborg Kommune er godkendt i starten af 2024, er det planen, at der kun vil være to vandværker på Tåsinge – Vindeby Vand og Bjerreby Vandværk – som forsyner hele øen med drikkevand.

Vandkunder hos Vand og Affald vil inden længe skifte vandværk. Vand og Affald lukker sine to vandværker på Tåsinge, og kunderne overdrages til enten Vindeby Vand eller Bjerreby Vandværk. 

Bor man i det område, som i dag forsynes af Landet Vandværk, vil man fremover høre under Vindeby Vand. Bor man i Vemmenæs eller på Stenodden, vil man fremover høre under Bjerreby Vandværk.

Beboerne i Vemmenæs og på Stenodden har dog fået en smagsprøve på den nye vandforsyning, da de på grund af udfordringer med Stenodden Vandværk er blevet forsynet med vand fra Bjerreby Vandværk siden 2019.

Desuden har beboere i dele af Strammelse samt området omkring og syd for Vornæs Skov fået
en smagsprøve på vandet fra Vindeby Vand, da de i en længere årrække har været forsynet
med vand fra Vindeby Vand.

Vandprisen stort set den samme
Ændringerne forventes at træde i kraft i starten af 2024, og som forbruger vil man ikke mærke nogen ændringer på sin vandforsyning, ligesom der heller ikke er de store forskelle på vandprisen mellem de forskellige vandværker.

Bruger man 130 m3 vand årligt, vil man (i 2023-takster) kunne se frem til en årlig prisændring fra 3260 kr. hos Vand og Affald til 3516 kr. hos Vindeby Vand og 3417 kr. hos Bjerreby Vandværk.

God tilfredshed hos alle parter
Både Bjerreby Vandværk, Vindeby Vand og Vand og Affald er meget tilfredse med løsningen, som både vil være samfundsøkonomisk god og sænke energiforbruget, i og med at al drikkevandet på Tåsinge fremover produceres på to vandværker fremfor fire.

Fakta

  • Er man i dag kunde hos Vand og affald og bor i det område, som forsynes af Landet Vandværk vil man fremover høre under Vindeby Vand
  • Bor man i Vemmenæs eller på Stenodden, vil man fremover høre under Bjerreby Vandværk.
  • Alle berørte forbrugere får direkte besked via e-Boks eller pr. brev.
  • På de to billeder kan man se, hvordan vandforsyningen på Tåsinge ser ud i dag og i fremtiden.
  • Ændringerne af vandforsyningen på Tåsinge afhænger af den endelige godkendelse af den nye Vandforsyningsplan for Svendborg Kommune, som behandles i Kommunalbestyrelsen i oktober 2023, og som efter en høringsperiode i november-december 2023, forventes godkendt i starten af 2024.
Takster 2023 Vand og Affald Vindeby Vand Bjerreby Vandværk
Fast takst pr. stik 925,00 937,50 1000,00
Variabel takst pr. m3 17,96 19,84 18,59

Årlig vandpris alm. husstand 
(130 m3)

3.260,00 3.516,00 3.417,00

 

Kort over Tåsinges nuværende vandforsyningsområder

Nuværende vandforsyning på Tåsinge

Kort over Tåsinges fremtidige vandforsyningsområder

Fremtidig vandforsyning på Tåsinge

Del artikel

Relaterede nyheder