Vi tester rutinemæssigt vandet for blandt andet smag, duft, bakterier og grundstoffer samt en række pesticider eller nedbrydningsprodukter fra disse. Dette gør vi, så vi kan sikre os, at kvaliteten af det drikkevand, vi sender ud til borgerne, lever op til gældende krav.
I løbet af de senere år er der kommet større fokus på at teste for miljøfremmede stoffer, som vi ikke har kendt til tidligere.
Aktuelle fund
Tilbage i 2017 fandt vi pesticidresten DPC (Desphenyl-chloridazon) i cirka halvdelen af vores boringer. DPC er et ukrudtsmiddel, som blev anvendt i roeproduktion i perioden 1964-1996. Fundene overstiger dog ikke den tilladte grænseværdi, som er sat til 0,1 mikrogram/liter.
På Skovmølleværket i Skårup er vi udfordret af pesticidresten DMS (Dimethylsulfamid). DMS kan både stamme fra maling og træbeskyttelse, som har været anvendt indtil 2015. Derudover kan DMS stamme fra pesticider, der har været anvendt til bekæmpelse af skimmelsvamp i frugt- og bæravl i perioden 1973-2007. Historisk set har netop produktion af bær og frugt været meget udbredt på denne kildeplads. Siden 2019 har vi samarbejdet med Region Syddanmark om opsporing af pesticidpunktkilder. Som et led i samarbejdet har vi bl.a. taget en masse vandprøver i oplandet til Skovmølleværket for at danne os et overblik over udbredelsen af forureningen. Vi har kortlagt den historiske arealanvendelse i området for at få et bedre kendskab til kilderne til forureningen, og vi har gjort en indsats for at opspore de punktkilder, der har forårsaget den høje DMS-koncentration i nogle af de boringer, der forsyner Skovmølleværket. For at sikre os, at DMS-indholdet i drikkevandet ikke overskrider den gældende grænseværdi, blandes råvand fra boringer, der indeholder DMS med råvand fra boringer med lavere eller intet indhold af DMS. Det drikkevand, vi sender ud fra Skovmølleværket, har på intet tidspunkt overskredet den gældende grænseværdi for DMS på 0,1 mikrogram/liter.
I forbindelse med Miljøstyrelsens landsdækkende massescreening af grundvand i 2020 fandt man stoffet TFA (Trifluoreddikesyre) i 89 % af de undersøgte grundvandsboringer på landsplan. Når TFA er så udbredt i grundvandet skyldes det sandsynligvis, at kilden til forureningen bl.a. er kølemidler fra klimaanlæg, køleanlæg og varmepumper, som nedbrydes til TFA i atmosfæren og havner i grundvandet via nedbøren. TFA kan dog også være et nedbrydningsprodukt fra pesticider. I foråret 2021 analyserede vi drikkevandet for TFA på alle vores vandværker. På fire ud af vores daværende fem vandværker, fandt vi ikke TFA i afgangsvandet, men desværre fandt vi et indhold af TFA på 0,4 mikrogram/liter i drikkevandet fra Landet Vandværk. Denne koncentration af TFA er dog under den fastsatte grænseværdi på 9 mikrogram/liter. Pr. 1. januar 2024 er Landet vandværk lukket ned, og kunderne i dette område forsynes nu af Vindeby Vand.
Miljøstyrelsens årlige massescreening af grundvandet i 2021 viste tilstedeværelse af tre nye nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidler: LM5 (Terbuthylazin-Metabolit SYN), LM6 (Terbuthylazin-Metabolit CGA) og R471811 (Chlorthalonil-Metabolit). Derfor er der nu krav om, at vi også tester for disse stoffer. Vi ser ingen spor af LM5 og LM6, men i drikkevandet fra Skovmølleværket, har vi fundet spor af R471811, som dog ligger under den tilladte grænseværdi på 0,1 mikrogram/liter.
Mange har efterhånden hørt om PFAS, som er en fælles betegnelse for flere tusinde menneskeskabte fluorstoffer, der er blevet brugt i mange forskellige produkter som fx tandtråd, regntøj og stegepander. PFAS er så svært nedbrydelige, at de har fået tilnavnet ”evighedskemikalier”. I dag er der krav om, at vi tester for 22 forskellige PFAS-stoffer. Fire af disse PFAS-stoffer er der særlige krav til, da summen af disse fire stoffer ikke må overskride 2 nanogram/liter. Summen af de øvrige PFAS-stoffer, vi tester for, må ikke overskride 0,1 mikrogram/liter. Desværre er vi ligesom mange andre vandforsyninger i Danmark udfordret af PFAS. Vi har fundet PFAS i tre af vores aktive bynære boringer, som forsyner Sørupværket. For at sikre os, at PFAS-indholdet i drikkevandet ikke overskrider den gældende grænseværdi, blandes råvand fra boringer uden indhold af PFAS med råvand fra de tre bynære boringer. Det drikkevand, vi sender ud fra Sørupværket, har på intet tidspunkt overskredet den gældende grænseværdi for PFAS.
Fortsat sikring af rent drikkevand
Vi analyserer løbende drikkevandet for at sikre, at det lever op til kvalitetskravene. Derudover har vi stort fokus på, hvordan vi kan sikre rent drikkevand i fremtiden. Det er blandt andet dette fokus, der ligger til grund for vores samarbejde med Region Syddanmark om opsporing af pesticidpunktkilder og for samarbejdsaftalen mellem VA, Svendborg Kommune og Naturstyrelsen om et stort skovrejsningsprojekt nordøst for Svendborg. Læs mere om skovrejsningsprojektet under fanen "Skovrejsning som grundvandsbeskyttelse".