”Med et kvashegn slipper vi for at køre haveaffaldet til genbrugsstationen. I stedet forbliver det på Thurø, hvor det skaber levesteder for smådyr, fugle og insekter, samtidig med at det binder CO2,” fortæller Helle Hasle, initiativtager fra Thurø Grønne Nabofællesskaber.
Støtte fra lokalsamfundet
Det er ikke kun Thurø Grønne Nabofællesskaber, der ser værdien i kvashegnet. SEAF Fonden har støttet projektet med 20.000 kr., ligesom Svendborg Kommune og Vand og Affald har givet deres opbakning til initiativet.
Øget biodiversitet
Et kvashegn består af to rækker stolper, hvor haveaffaldet placeres imellem. Her vil det langsomt nedbrydes og danne levesteder for en række smådyr, fugle og insekter. Det kan være ørentvister, der spiser bladlus, pindsvin, der jager snegle, og jordhumlebier, som bestøver blomster og afgrøder.
Samtidig binder grenaffaldet CO2, når det får lov til at ligge og nedbrydes, hvilket også reducerer behovet for at køre til genbrugsstationen og mindsker CO2-udledningen fra brændstofforbrug.
Alle kan benytte kvashegnet – husk reglerne!
Kvashegnet er placeret ved parkeringspladsen bag Bergmannhus og er tilgængeligt for alle døgnet rundt. Det er dog vigtigt at følge de enkle regler:
Ja tak til: Stammer, grene, kviste og hækafklip.
Nej tak til: Jord, græs, nedfaldsfrugt og ukrudt.
Kvashegnet ligger ved parkeringspladsen bag Bergmannhus, Struwestræde 6. Det er etableret af Thurø Grønne Nabofællesskaber i samarbejde med Svendborg Kommune og Vand og Affald, med støtte fra SEAF Fonden.