Gå til indhold

Direkte genbrug lever videre

Genbrug

19. november 2019

To forsøgsprojekter med direkte genbrug på Vand og Affalds genbrugsstationer får nu lov at leve videre – og ambitionen er, at endnu mere affald skal ud af containeren og ind i kredsløbet.
På genbrugsstationen i Svendborg har cirka 40 ton ”affald” siden juni måned fået nyt liv. Under mottoet Her må du ta’, kan kunder på genbrugsstationen kvit og frit tage brugbare ting med sig hjem, i stedet for at de ender i containeren.


Godt 6000 kunder har hidtil benyttet sig af muligheden, og Her må du ta’ har været så stor en succes, at flere kunder har protesteret ved udsigt til, at forsøgsprojektet muligvis skulle lukke – og nu har VA’s bestyrelse altså besluttet at lade det fortsætte permanent.

Det samme gælder forsøgsprojektet med salg af brugte byggematerialer på genbrugsstationen i Hesselager, hvor der siden juli er blevet langet over 10 ton brugte byggematerialer over disken.
”Vi er glade for, at det er blevet så stor en succes. Det viser bare, at interessen for genbrug er stigende, og at borgerne også er opmærksomme på de mange ressourcer, der ellers går til spilde”, siger Søren Kongegaard, bestyrelsesformand for VA.

Højere ambitioner
Ambitionerne er dog højere end blot at fortsætte de to genbrugsordninger, for samtidig har VA besluttet, at når man fremover afleverer materialer på genbrugsstationerne eller til storskrald, går de som udgangspunkt til genbrug. Derfor vil personalet kunne tage brugbare ting ud af containeren og sende dem videre til genbrug, med mindre kunden direkte har angivet, at de ikke må genbruges.

”Der er stadig masser af gode ting, der ender i vores containere, og det må vi lave om på. Derfor har vi besluttet at gå lidt mere radikalt til værks”, siger Søren Kongegaard.

Fakta:

  • Når man har gode, brugte ting med på genbrugsstationen i Svendborg, går de i første omgang til fire sociale foreninger, som tager de ting, de kan sælge videre. Resten går til Her må du ta’, hvor alle må tage.
  • Foreningerne kan bruge godt halvdelen af de ting, de får tilbudt, og dermed er 44 % af de donerede ting tidligere endt i containeren. Med Her må du ta’ er genbrugsprocenten steget til 87 % - og altså kun 13 % er for dårlige til, at de kan få et nyt liv.
  • Materialerne i byggemarkedet på Hesselager Genbrugsstation er ligeledes doneret af kunder på genbrugsstationerne.
  • Fra februar 2020 ændrer VA procedurer, så materialer, der afleveres til storskrald eller på genbrugsstationen, som udgangspunkt går til direkte genbrug i stedet for at komme i containeren.
  • Hvis man ikke ønsker at give sine materialer til genbrug, kan man angive det ved aflevering.

 

For yderligere oplysninger kontakt:
Bestyrelsesformand for VA, Søren Kongegaard, mobil 61 66 56 41
Produktionschef hos VA, Morten Schytte, mobil 30 16 49 50

Del artikel

Relaterede nyheder