Gå til indhold

10 gode råd når du står ved skraldespanden

Vi gi'r igen

24. februar 2021

De første måneders erfaring med nye affaldsordninger viser, at mange i Svendborg Kommune gør en kæmpe indsats for affaldssortering – og dermed for vores klima og miljø. Der er meget nyt, vi skal lære, så her kommer 10 gode råd du kan bruge, når du står ved skraldespanden næste gang.

1. God sortering starter i køkkenet

Alle erfaringer viser, at god sortering starter i køkkenet. Hvis du allerede her har indrettet dig med beholdere til affaldet, er det nemt at tage med ud og lægge i de rigtige beholdere. Hvis du har et lille køkken, kan du eventuelt nøjes med én pose til alle de tørre ting og sortere dem ude ved affaldsbeholderen.


Der er mange måder, man kan indrette sig på i køkkenet.

2. Plast – ikke alt kan genanvendes

Meget plast kan genanvendes, men ikke alt – og der må ikke være madvarer på.

Husk derfor at dette plast skal i restaffald:

  • Beskidt plast og plast med rester af madvarer
  • Skumplast
  • Chipsposer og kaffeposer

Plast med elektronik i skal afleveres som elektronik – på genbrugsstationen, til genbrugsbilen, eller (hvis det er småt elektronik) i en pose på låget af beholderen til mad- og restaffald.

Vi vil rigtig gerne have dine plastemballager (også fra mad, de skal bare være rene) og plastposer/folie. Plasten bliver sendt videre til genanvendelse

3. Pizzabakker, mælkekartoner og gavepapir er restaffald

Mange tror fejlagtigt, at pizzabakker, mælkekartoner og gavepapir skal sorteres som pap eller papir. Men det skal til restaffald.

4. Pap og papir skal være rent

Pap og papir skal være rent, så undgå madrester, malingrester og den slags. Derimod betyder det ikke noget, hvis der er tegnet på det, og der må også godt sidde tape tilbage på papkassen. Du må også gerne tømme havregrynsposen og lægge den i pap og papir.

5. Glas, metal, pap og papir skal ligge løst i spanden

Når du lægger glas, metal, pap og papir i affaldsbeholderen, skal det ikke i en pose. Poserne laver ballade i sorteringsmaskinerne. Rest- og madaffald skal til gengæld være i poser, ellers bliver det ulækkert.

6. Sammensatte materialer er som regel restaffald

Emballager fra køkkenet, som er sammensat af forskellige materialer, kan være svære at genanvende, hvis de ikke let kan adskilles. Det kan for eksempel være plast og aluminium som i en chipspose eller emballagen fra en figenstang.  

7. Køkkenrulle og snotpapir er restaffald

Køkkenrulle og snotpapir er godt nok lavet af papir, men når først vi har tørret næse eller fingre i det, kan det ikke genanvendes. Hvis du bruger et stykke køkkenrulle til at samle madresterne i vasken sammen, kan det godt gå med til madaffald. Men aldrig til pap og papir.

8. Skær papkassen i mindre stykker (eller aflever den til genbrugsbilen)

Skraldemanden kan ikke tømme beholderen til pap og papir, hvis pappet er presset for meget sammen, eller hvis der er store stykker, som sætter sig fast. Skær derfor papkassen i mindre stykker, så den passer i beholderen, eller aflever den til genbrugsbilen eller på genbrugsstationen.

9. De grønne poser er kun til madaffald

De grønne plastikposer, som du har fået sammen med de nye beholdere, må kun bruges til madaffald. Du får nye poser af skraldemanden, når du løber tør, og det bliver alt for dyrt for fællesskabet, hvis du bruger løs af dem til andre ting.

Når du er ved at løbe tør for poser, sætter du en tom pose på låget af skraldespanden, så lægger skraldemanden nye poser. Bor du i en etageejendom eller lignende, hvor I er mange der deler affaldsbeholdere, skal du aftale med vicevært/administrator hvordan, du får nye poser. Poserne bliver i øvrigt sorteret fra og sendt til genanvendelse. 

10. Blød PVC skal på genbrugsstationen

Blød PVC er eksempelvis regntøj, gummistøvler og haveslanger. Det kan ikke genanvendes som plast, og vi skal også undgå af få det i restaffald og videre til forbrænding. I stedet skal det afleveres til deponi på genbrugsstationen.

 

Husk: Når du er i tvivl om, hvordan du skal sortere, kan du bruge vores sorteringsguide.
Den finder du her på hjemmesiden eller i app’en Affaldsportal, som fås til både iPhone og Android.

Del artikel

Relaterede nyheder