Gå til indhold

Derfor lukker vi genbrugsstationerne

Affald

16. marts 2020

Lørdag eftermiddag besluttede Vand og Affald på grund af situationen med Coronavirus med øjeblikkelig virkning at lukke for adgang til genbrugsstationerne for private. Efter en dag med 1400 besøgende fra hele Sydfyn kunne vi desværre ikke længere forsvare at holde åbent for private pga. smittefaren.

Onsdag aften meddelte regeringen, at den offentlige sektor – bortset fra vitale opgaver – er sat på ”nødblus”. For os som forsyningsselskab betyder det, at opgaverne med vandforsyning, spildevandshåndtering og afhentning af affald fortsætter (om end med omstruktureringer og mere hjemmearbejde), da de anses for at være vitale (her følger vi KL’s vurdering).

Driften af genbrugsstationerne anses ikke for at være vital, men vi valgte at se tiden an og fortsat holde åbent på genbrugsstationerne i Svendborg Kommune, samtidig med at de fleste andre kommuner begyndte at lukke ned for deres.

Vi ændrede i vagtplanerne, så tre separate vagthold mødte ind uden overlap med hinanden og følgende smitterisiko mellem holdene, og vi justerede på åbningstiderne, så de nye vagtplaner kunne hænge sammen tidsmæssigt.

Men lørdag eftermiddag gik den ikke længere.

Vi havde 1400 besøgende alene på genbrugsstationen i Svendborg, og det overgår sådan en god påskedag med høj sol og masser af havearbejde, som ellers plejer at være højdespringeren målt på antal besøg – og der kom da også besøgende fra det meste af Sydfyn, som havde pakket traileren og taget turen til Svendborg, fordi deres egen genbrugsstation var lukket.

Det er derfor ikke ansvarligt hverken over for vores kunder eller genbrugsvejledere at fortsætte med at holde åbent i en situation, hvor de generelle retningslinjer lyder, at vi skal undgå at samles for mange for at mindske smittefaren med Coronavirus.

Beskeden om at vi måtte lukke blev ikke modtaget med kyshånd alle steder, og bl.a. på Facebook var frustrationen hos nogle til at tage og føle på.

Der kom mange gode råd med på vejen – om at vi kan opsætte sluser, få en praktikant til at stå i porten og kun lukke 25 ind ad gangen, tjekke folks hjemkommune, med mere. Tak. Vi ser på dem, for vi vil gerne lade os inspirere til at gøre tingene bedre og vi følger hele tiden udviklingen og drøfter, hvilke tiltag vi skal sætte i værk for at passe godt på hinanden og samtidig opretholde vitale funktioner. 

Men for nu holder vi lukket for private kunder.

Heldigvis er der andre muligheder, så du kan komme af med det meste af dit affald: Dagrenovation henter vi som altid, vi tømmer de blå miljøstationer (kuber) med glas og papir – og vi henter fortsat storskrald.

Måske kender du ikke storskraldsordningen, men her kan du komme af med mange af de samme ting som på genbrugsstationen: Indbo og møbler, men også materialer til genbrug som plast, papir, pap, glas og metal. Læs mere om storskrald her: https://www.vandogaffald.dk/affald/storskrald/.

Vi glæder os til at møde vores kunder igen – på genbrugsstationen eller et andet sted ude i virkeligheden, og indtil da håber vi, at vi i fællesskab og med fælles forståelse for hinandens udfordringer får det hele til at lykkes på bedste vis.

Genbrugsstationerne i Svendborg er foreløbigt lukket for private kunder.
Der er adgang for erhverv på hverdage fra kl. 7:30-10. 
Hold dig orienteret på vores hjemmeside om yderligere ændringer og tiltag.

 

Del artikel

Relaterede nyheder